Gomeros
Groenten en maïs op erosiegevoelige percelen
Gomeros
Groenten en maïs op erosiegevoelige percelen
Partners

Binnen het project GOMEROS werken Inagro, het ILVO en het PCG samen om de teelt van groenten en maïs te laten slagen binnen de nieuwe randvoorwaarden erosie. In de groenteteelt worden hoge eisen gesteld aan een kwalitatief zaaibed en zijn er al heel wat knelpunten gerezen bij de landbouwers die de regels in praktijk moeten brengen, waardoor het soms zoeken is naar een optimale inpassing van de randvoorwaarden erosie.  

Groenten en maïs op erosiegevoelige percelen

Vorig jaar werd 8 000 ha aan maïs geteeld op paars en rood ingekleurde percelen. Daardoor moeten relatief veel landbouwers een inspanning leveren om hun teelt te behouden op erosiegevoelige percelen.  

GOMEROS mikt met zijn verschillende acties op een grote betrokkenheid van de landbouwers. In een inventarisatiefase worden de toegepaste technieken opgelijst samen met hun eventuele knelpunten. Per regio (Heuvelland, Vlaamse Ardennen, Brabantse leemstreek en Haspengouw) worden daarnaast op regelmatige tijdstippen erosiecafés georganiseerd waar 5 à 10 landbouwers vanuit hun kennis en praktijkervaring discussiëren over de toegepaste bodembewerkingen en de resultaten verkregen uit de proefvelden. Suggesties die uit de erosiecafés komen, kunnen uitgeprobeerd worden op de proefvelden. Jaarlijks zullen 6 proefvelden aangelegd worden met groenten en 2 proefvelden met maïs.  

Resultaten uit het project zijn vanaf 2016 terug te vinden op de website www.gomeros.be. Indien je op de hoogte wil blijven van dit project kan je je via de website eveneens inschrijven voor de nieuwsbrief.